«Γλώσσα μου μυριολάλητη…» : Δράσεις στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

H 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ο εορτασμός της επιδιώκει να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, όπως αυτός αποδεικνύεται από την ιστορικότητα και τη διαχρονικότητα της.

Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες. Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι.

Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων  θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων ώστε να αναδειχθεί η διαχρονική αξία της Ελληνικής Γλώσσας.Το πρόγραμμα περιελάμβανε διάφορες δραστηριότητες, όπως προβολές βίντεο, συνεντεύξεις διασημοτήτων που μιλούσαν για την αξία της Ελληνικής Γλώσσας, απαγγελίες ποιημάτων και συζητήσεις για τη συνεισφορά της  Ελληνικής Γλώσσαςστην Οικουμένη. Επίσης οι μαθητές/τριεςμε τη βοήθεια των καθηγητών τους ανέλυσαν τους στίχους του τραγουδιού του Παντελή Θαλασσινού  “Γλωσσολαλιά” που έγραψε ηΣοφία Αθανασιάδου και ο Παντελής Θαλασσινός και τέλος το τραγούδησαν όλοι μαζί.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, καθώς και να εμπνευστούν από έργα μεγάλων ποιητών και λογοτεχνών. Παράλληλα, ενισχύθηκε η γνώση και η εκτίμηση της Ελληνικής Γλώσσας μεταξύ των μαθητών/τριών και της σχολικής κοινότητας.

Το σχολείο συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τις δράσεις που οργάνωσαν και τους μαθητές/τριες για τον ζήλο και τη συμμετοχή τους σ’ αυτές τις δράσεις. Τέλος, η εκπαιδευτική κοινότητας του 5ου Γυμνασίου θα συνεχίσει να καλλιεργεί και να προωθεί την αγάπη και τον σεβασμό προς  την Ελληνική Γλώσσα και τον πολιτισμό μας μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις